Falansterul din Scaieni

Astazi este o aniversare trista… mai ales pentru mine…     Se implinesc 177 de ani de la infiintarea Falansterului de la Scaieni,  infiintat si omorat cateva luni mai tarziu de autoritati deoarece perspectiva unei societati perfecte ai speria, falansterul de la Scaieni va ramane pentru totdeauna dovada ca uneori chiar si utopiile pot devenii realitate.

Sigur ca societatea tipica a Falansterului este de fapt copiata dupa societatea monahala care functioneaza de sute de ani si nu-i pare nimanui utopica, ce-i mai mari critici ai falansterului sant capitalistii care provin din comunistii activi, ei arunca cu noroi de cate ori pot in organizatiile de tip Falanster… dar nu este de loc asa.

Primul Falanster a fost facut de catre Charles Fourier in Franta, de la acel falanster Francez s-a inspirat Theodor Diamant.

Nascut în 1810, Theodor Diamant a studiat în Bucuresti, la faimosul Colegiu Sfântul Sava, unde i-a avut profesori pe Gheorghe Lazar si Eufrosin Poteca, apoi si-a continuat studiile la Munchen si Paris,aici l-a intilnit pe Fourier care i-a demonstrat pe viu cum poate schimba viata oamenilor in bine o societate de tip Falanster
Theodor Diamant a venit in tara cu acele idei sa caute persoane dornice sa investeasca in ideea sa si l-a gasit pe boierul Manolache Balaceanu, iar pe mosia acestuia din Boldesti-Scaeni, în Prahova au infiintat in data de 10 martie 1835 primul si singurul Falanster din Romania ce se dorea un model de societate perfecta, unde domneau munca si folosinta în comun a roadelor muncii, egalitatea între sexe, etnii si clase sociale, armonia si pacea. Diamant mai sustinea si lichidarea analfabetismului,si dreptul tuturor oamenilor, nu doar a celor bogati de a se bucura de asistenta medicala.

Societatea lui Diamant nu dorea schimbari politice ori religioase, era doar o societate experimentala care ar fi oferit celor saraci o casa si hrana din belsug.
Experimentul sau a fost oprit de autoritati dupa numai un an si jumatate,deoarece Falansterul parea periculos pentru ordinea sociala si politica existenta iar el a fost aruncat in inchisoare.

În acelasi an, Theodor Diamant infrant de catre clasa politica si cu visele (de a scapa lumea de foamete si de a oferii tuturor un acoperis deasupra capului) spulberate, avea sa se stinga din viata, la doar 31 de ani… in urma unei tuberculoze primite in inchisoare…

Un an mai târziu murea si tovarasul sau de visare Emanoil Balaceanu, având, la rândul sau, vârsta de doar 35 de ani.

În 1979, pornind de le experimentul social idealist de la Scaeni, a fost realizat filmul artistic ”Falansterul”, în regia lui Savel Stiopul, cu Adrian Pintea întruchipându-l pe Theodor Diamant.

In tinerete cand era aproape de mine un centru LotoPronosport mult timp am jucat si eu doar pentru a avea bani sa construiesc un Falanster, si chiar nu demult am vorbit cu un prieten si i-am spus ca ce-a mai mare dezamagire a vieti mele va fi ca nu-mi voi putea implinii acest vis… Falansterul este departe de a avea in el idei comuniste…

El nu este altceva decat o cladire si o bucata de pamant, in acea cladire fiecare familie primeste un apartament fara sa plateasca chirie, pe bucata de pamant al falansterului fiecare lucreaza la comun si fiecare mananca la comun, din ce se produce in plus o parte se vinde si dupa ce se platesc taxele catre stat si facturile restul se imparte egal intre membrii Falansterului… toate hotararile se iau democratic prin vot si nimeni nu are mai mult s-au mai putin…. dar cei cu putere se tem de asta… cum sa traiasca ei fara vile, limuzine si iahturi ?… cum mai poti sa furi daca totul se imparte egal ?

Si totusi zeci de manastiri in lume inca functioneaza dupa metoda Falansterului unde fiecare munceste dupa posibilitatile oferite de varsta si sanatate si fiecare consuma la comun din ce produce manastirea… doar manastirile Ortodoxe nu functioneaza asa…ele se multumesc sa ia…tot, fara sa ofere nimic la nimeni…:))) inafara de apa sfintita…

Si totusi parintele Nicolae Tanase din satul Valea Plopului s-a incapatanat in urma cu ceva ani sa construiasca o societate care aduce a Falanster unde traiesc peste 300 de persoane… din pacate nu a gasit nici un sprijin la capii  BOR si atunci cand Falansterul a ars singurii care l-au ajutat au fost persoanele fizice… BOR nu a vrut sa de-a nici un ban din miliardele de RON pe care le castiga saptamanal, drept pedeapsa pentru facerea de bine a parintelui fata de cei aflati in suferinta si nevoi.

 

Reclame

11 comentarii

 1. vic

  Dupa acelasi sistem vezi kibutzurile din Israel

  • in anul cand s- a facut filmul FALANSTERUL eram eleva si cei care au regizat acest film a venit si ne a luat de la scoala pentru figuratie , la momentul acela nu am reusit sa vad filmul de aceea rog din suflet daca cineva ma poate ajuta sa intru in posesia acestui film mi ar indeplini un vis extraordinar.MULTUMESC.

   • am facut niste greseli , scuze,….au venit si ne au luat

   • au venit si ne au luat……………scuze .

   • scuze ptr greseli

   • mitu ionel

    elena de unde esti ?pentru ca si eu am facut figuratie in acest film .daca ai vazut filmul bravo ; eu vreau sa -l vad si nu reusesc ajutama-ma te rog frumos .

 2. am facut niste greseli, scuzeeeee, au venit si ne- au luat

 3. am facut niste greseli, scuzeeeeee…..au venit si ne au luat

 4. mitu ionel

  cum fac ca vreau sa vad si eu falansterul va rog frumos.

Trackback-uri

 1. Societatea de tip falanster | Social | Robintel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: