Ceapa rosie lunguiata cu piept de pui la grill

… Daca este sa ne luam dupa scrierile lui Paracelsius, ceapa rosie este una dintre cele mai sanatoase varietati de ceapa din lume, Conform primelor atestari documentare ceapa rosie a fost cultivata la inceputuri de catre Vikingi care au dus-o pe toate taramurile nou cucerite de ei, nu stiu daca ceapa rosie creste in toata lumea dar stiu sigur ca in Romania ce-a mai buna ceapa rosie se gaseste in zonele mai reci din Covasna, Harghita si pana in zona Reghinului.

Probabil chiar daca a suferit multe incrucisari si combinatii de-a lungul vremii totusi si-a pastrat dorinta de a creste pe racoare asa cum crestea pe tarmurile marii privind corabiile Vikinge care plecau in larg…

La noi in tara ce-a mai apreciata ceapa rosie este ceapa rosie lunguiata de Buzau dar cultivata in Covasna unde este clima ce-a mai rece din tara, un rod al iubirii rezultat din incrucisarea cepei de apa rosii de Buzau cu ceapa rosie de Harghita, ceapa rosie lunguiata de Covasna a uimit pe toti iubitorii de ceapa rosie cu gustul ei dulce si aromat…

De fapt cineva a dus ceapa rosie din Covasna si a incrucisat-o cu ceapa de apa Buzoiana iar rezultatul a fost ceapa de apa rosie cu miez alb de Buzau… apoi aceea ceapa a fost dusa inapoi in patria de unde venise adica in Covasna si incrucisata din nou cu ceapa rosie… de aceea ceapa rosie lunguiata de Buzau este mai alba si cu un gust mai slab calitativ decat ceapa rosie lunguiata de Covasna !

Anul trecut nu am gasit chiar de loc ceapa rosie lunguiata de Covasna si toata iarna i-am dus dorul… nu am gasit aici la noi la piatza nici macar ceapa rosie lunguiata de Buzau… Doar ceapa rosie de Turda, dar aceea este cum sant ceasurile Made in China pe linga cele Omega daca ar fi sa o comparam cu ceapa lunguiata de Covasna, asa ca mi-am ostoit dorul doar privind pe net la ea… dar anul aceasta am avut mai mult noroc si tot datorita prietenei mele Dana am primit  ceapa rosie lunguiata de Covasna asa ca astazi de dimineata am mancat piept de pui facut la gril Corean cu paine si cu ceapa rosie lunguiata de Covasna… O bunatate ce nu are egal pe lume !

Sigur ca la noi nu o sa-si dea nimeni interesul sa pastreze nealterat acest soi incredibil de ceapa si sa o inscrie in registrul UE pentru a fi recunoscut international cum sant alte specii de ceapa  dar macar noi ar trebui sa ne dam interesul sa-l pastram si sa-l promovam deoarece peste vreme ne-ar putea aduce mari beneficii !

Daca aveti drum prin Covasna ori Harghita,  veti intilni prin sate pe la portile gospodarilor ceapa rosie lunguiata de vinzare… opritiva si cumparati-va macar un kg. o puteti manca cu jumari de porc, cu jumari de curcan, cu pipote de pui fierte ori cu piept de pui la grill, nu o folositi pentru prajit ori fiarta… o ucideti… si e pacat…

Gustati macar odata o felie de paine de casa cu o bucata de piept de pui facut la grill si cu ceapa rosie lunguiata de Covasna din belsug si garantat o sa ramaneti impresionati de gustul placut… nu va speriati daca vi se pare ca auziti un mic tzipat de placere in timp ce mestecati bucata de paine cu piept de pui si cu ceapa rosie lunguiata de Covasna, nu e nimic grav… doar ca papilele gustative cand simt gustul de ceapa rosie lunguiata de Covasna de multe ori se intimpla sa aibe orgasme multiple !

Anunțuri

33 comentarii

  1. Incepi sa devii sadic cu postarile astea :))Noroc ca nu-mi place ceapa.In schimb imi place pieptul , cred ca inca n-am fost intarcata :))

    • Ei, de intarcat nici eu nu sant, si o sa-mi placa pieptul pana mor mai ales daca e un piept generos … 🙂

  2. Pentru orgasmele multiple ale papilelor mele gustative….o sa bat pietele sa caut si sa cumpar ceapa rosie lunguiata de Covasna… 😀
    In alte parti de tara asta , la ceapa rosie lunguiata ii mai spune ceapa de apa…si ce am mancat acasa , in est , este tot dulce si aromata , comparativ cu ce am mancat pe aici , prin vest….in materie de ceapa lunguiata.
    Pai sa iti fie de bine , Ninule! 🙂

    • Mereu mi s-a parut ciudat felul diabolic in care Romanii pocesc numele unor legume pana nu mai intelege nimeni nimic din ele, de fapt toate astea vin dintr-o ignoranta maladiva care ne macina cultural pana o sa ne distruga… Din cauza ca si politicenii ne vor cat mai ignoranti cu putinta ca sa ne poata manipula mai usor.

      Ai dreptate cand zici ca unii ai zic ceapa de apa la ceapa rosie lunguiata dar ceapa rosie lunguiata nu are nimic de a face cu ceapa de apa :(((( …din fericire !
      Aici e o dezambiguizare data de specialisti pentru ca nimeni sa nu le mai incurce niciodata… si totusi nu cred ca mai mult de 10 persoane au fost interesate de adevar. http://www.gradinamea.ro/Ceapa_de_apa_2669_543_1.html

      • Ai dreptate Ninule : politica si pocirea numelor de legume au foooaaarte multe in comun!

        • In primul rand ignoranta …apoi dezinteresul !
          Eu am facut un sondaj de opinie ieri printre vecinele mele iesind in strada cu o ceapa din aceasta si prezentand-o tuturor doamnelor care stateau pe banca in strada la barfa… Ca aici asa se sta Duminica si in sarbatori…

          Si nici una nu a fost nici macar pe aproape cu presupusul nici ce soi de ceapa este si nici din ce zona provine… Eu credeam ca o femeie care aproape zilnic lucreaza cu ceapa e macar putin mai interesata de subiect… 😦
          Exact la fel este si cu politica… toata viata noastra incepand cu sanatatea si situatia noastra economica si terminand cu educatia si cultura este direct influentata de clasa politica si de politicieni si totusi multe dintre ele se declara apolitice ori zic ca le este indiferent cine conduce tara… asta e dramatic !

          • Vai , pacatele mele , da’ ce inversunat esti , Ninule draga! Ma scuzi de ignoranta .. 🙂 La mine aici ,la tara, ignoranta e la moda si deh , ce sa fac?Mai merg si cu valul…Succesuri in continuare la sondaje….cine stie ce vei mai afla! 😉

            • 😀 😀 😀 Ei nu e inversunare… e doar un mister pe care nu-l pot pricepe si nici dezlega 😀 😀 😀 !

  3. Ce frumoasa este ceapa asta Florine, am mancat si eu de cateva ori ceapa de asta si este buna asa este, si cu supa de fasole mmmm.
    Pozele imi plac mult, maine mananc si eu iar ceapa rosie si o sa ma iau dupa tine si imi fac pui cu paine si ceapa rosie, cu ocazia asta stiu si ce mananc maine seara, si ceapa rosie pe care o am eu este tot alba-rosie/mov nu chiar rosie rosie, asemanatoare cu asta a ta, desi asta a ta este deosebita ( si foarte aspectuoasa pe deasupra).
    Mie imi place orice fel de ceapa, chiar orice fel, nu m-as putea vedea traind fara ceapa, este buna si pe mine ma linisteste ceapa, dorm mai bine noaptea daca mananc ceapa. 😛

    • Of, Alina, cu supa de fasole este ce-a mai buna, mi-e dor si mie de asa ceva 😀 😀 Am vazut ceapa ta rosie, si stiu ca este buna, este o ceapa rosie standard care banuiesc ca este foarte aproape de ce-a Vikinga daca nu este chiar identica 🙂 !

  4. mama mia gril corean, ce scule ai 😀

    • Am dar al folosesc foarte rar 😀
      trebuie sa incep sa-l folosesc mai des si eu :)))

  5. Mai exista o ceapa in Romania, extraordinar de gustoasa, fantastica, de vis, daca nu ma insel aia se cheama ceapa de apa , dar numai banuiesc nu stiu sigur, este tot asa dulce, aromata, finaaaaaaa, este alba (galbuie coaja) , destul de mica(micuta in orice caz) si rotunda-lunguiata asa…apoasa, dupa ce mananci nici nu simti in gura a ai mancat ceapa, daca o freci cu sare si otet de la ardei iuti din borcan (cum se pun in otet ardeii iuti) iese fe-no-me-na-la!
    Vai ce buna e si ceapa aia !

    • Da, Alina, esti prima care stie cum arata ceapa de apa adevarata :)))) are intradevar coaja galbuie si ea este alba, alba ca zapada … are gust de apa deoarece creste doar in soluri foarte apoase, chiar mlastinoase din cauza ca are foarte mare nevoie de apa la fel ca si pepenii ! :)))))))))

      • Este buna asa-i?
        Florine eu iti zic, prin cate tzari am fost : ceapa si cartofi ca in Romania NU gasesti nicaieri pe lumea asta :D, asa bune deci.
        Asa ceva nu se uita ! 😉

        • Cred, Alina, ca mi-a zis mai multa lume, pacat ca uite nu stim sa ne
          ocrotim soiurile deosebite de legume si nici de fructe ! 😦

  6. Pffff…..fugi de-aici, Ninuleeeee!!!! Mă omori cu firea!!!

  7. Auzi si daca „orgazmele alea multiple” se manifesta altfel? Adica vrei sa tusesti si nu poti!
    Ramai naibii cu ceapa în gat… si de covasna!

    • Ceapa de Covasna e atat de catifelata incat nici sa vrei nu te poti ineca cu ea ! 😀

      • Minnie

        Ninule nu ma face sa devin rasista pe blogul tau… tu stii ce am vrut sa zic! 😉
        Ceapa… Covasna… ungu…… lasa nu zic! 🙂

  8. Mai Florine, asta-i preocupare de barbat mai! Ce ai cu femeile alea?? :)))) Noi cu ale noastre ele cu ale lor mai! Pe noi ne aia grija sa stim cine a facut-o pe ceapa si cu cine, din ce zona si cum se numeste in latineste! Genul asta de pedanterii sunt TIPIC masculine. De la psihiatra de mama citire (si nu vorbea le misto, era foarte serioasa). Rigurozitatea e trasatura „masculina” asa cum capacitate de improvizare si spiritul practic sunt trasaturi „feminine”. Ele gatesc ca o arta mai! E …poezie! E simtz. E suflet. Noi gatim inginereste (hai zi-mi acum ca nu preferi mancarea lor… :P). O femeie o sa-ti faca cea mai bune mancare de „whatever” durand-o fix in coada de la lingura de cum se numeste in latineste „whateverul”, cate frunze are pe dreapta, ce varietati exista si ca a fost adus din „China”. Asa a fost de la inceputul vremurilor :D. Ele cu practica, noi cu teoria si blahblah-ul. Eu pariez pe ele legat de supravietuire fiindca iti spun sincer ca ce daca stiu eu care-i presiunea pe care o atinge oala de presiune daca nu stiu sa fac mancare cu ea. Si tot eu sunt ala care a facut o ecuatie matematica care sa descrie modul (original :P) de impachetare al sarmalei (rapid si fara sa se desfaca) si tot sarmalele mamaitzei din Romania sunt mai bune. :)). Iar politicienii ma indoiesc ca-s suficient de inteligenti sa fie rau intentionati :P. Sunt din sanul natiei, reprezinta natia si sunt la fel de inteligenti ca ea. Asa ca ma indoiesc ca ei sunt brusc informati si cititi si fac ceva sa opreasca natzia sa invete…. As zice ca si multi sunt prea lenesi sa citeasca ceva. Fara legatura cu politica. Doar cu lenea 😀

    • :))))))))) 😀 😀 Deci te-a contaminat Aspirant iremediabil… comentariul tau e mai lung decat articolul meu, dar ai dreptate… 😀 😀 recunosc !

      • ba zau ca asa-s eu :D. Nu pot fi concis in Romana inca!

  9. Pieptul ca pieptul (chit ca n-arata rau) da’ m-ai starnit c-un dor de ceapa dulce-picanta-frumos aromata… Maine cred ca voi pacatui si cu niscai fasole si afumatura…

  10. Ai de mine si de mine , trebuie sa mananc inainte de a deschide mail de la tine …iar am burta goala …iar am apa in gura …iar gasesc aici ce imi place ….eu nu glumesc …noroc ca am ceapa rosie in casa …ma duc sa imi fac si eu 😛 si zau ca nu sunt pofticioasa de fel dar sunt sensibila cand imi e si foame …na si mai aveam mail-ul asta si inca 2 de verificat si ziceam ca merg sa mananc si eu ceva …da se poate cu tine care ma trimiti direct la masa 🙂

  11. Ceapa rosie… Hmmm… nu e o chestie facuta de comunisti ???

  12. Eugen Mezei

    Am luat din targ „ceapa de apa”. M-am cam tot gandit eu oare sa dau 5 lei pe kg cand aia normala e sub 3 lei, dar am zis sa incerc.
    Bineinteles ceapa este ca ceea ce o prezinti aici si nici macar dulce nu-i. Foarte posbil sa fie de la Turda, e la doar 30 de km.

    Totusi ceapa de apa pina la urma cum o recunosc si de unde aflu ceapa asta lunga daca-i de Covasna sau de Turda? (Vanzatorul se dadea mare producator, dar n-a putut sa-mi spuna de unde provine marfa.)

    • Ceapa de apa, este o ceapa aproape rotunda ca o bila care nu este iute de loc si poate fi gasita pe Google cu numele ” Sweet onions plant ” este cu miezul foarte alb si chiar si coaja este mai alba de cit la ceapa normala ! Ceapa d-voastra rosie si lunguiata daca este iute este de Turda iar daca este dulce este de Covasna… Dar probabil ca in citiva ani din cauza polenizarilor anapoda si a faptului ca multa lume trateaza cu nepasare speciile de ceapa nobile probabil ceapa rosie lunguiata dulce de Covasna o sa dispara si va ramane doar varianta iute de Turda… care se vinde in supermarket cu numele total gresit de „ceapa de apa”… Din pacate asa am facut cu tot ce a fost simbol national… ne-am batut joc de el si l-am distrus.. nici mere nu mai gasesti la piata soiuri autohtone curate… toate sunt de-a valma ! :(((

      • Eugen Mezei

        Na bun, ala era un comerciant in targ. Azi am fost la Carrefour, vad scris ceapa de apa, am zis ca pe astia trebuie sa-i cred, am luat si de la ei 4 bucati (am fost mai precaut). Acelasi lucru, lunguiata si iute.

        Bine ca mi-ati spus ca ceapa de apa e rotunda. O sa vad poate gasesc undeva.
        Ce caut eu este ceea ce nemtii numesc „Schallotte”. Am inteles ca asta pe romaneste s-ar chema ceapa de apa.

        Am mai luat si niste ceapa alba de la Carrefour, si asta ciudata. Pe afara chiar e alba, inauntru e insa la fel ca cea galbena. Cea alba luata de la Billa anul trecut era intr-adevar alba (si buna).

        Nu stiu ce se intampla cu piersicile. Si din alea mai gasesti (in piata sau in marketuri) numai din alea cu o consistenta cumva ca si grisul.

        • Ceea ce se cheama „Schallotte este de fapt „Hasma” romaneasca, ( Allium cepa var. aggregatum ) nu este ceapa dar este tot din familia cepei… Din zona mea au disparut si Hasmele de ceva vreme, ca lumea nu a avut grija sa pastrze soiurile curate ! :(( Ceapa alba este interzis sa fie iute, toata ceapa de apa trebuie sa fie dulce ca prazul…dar tot din cauza ca producatorii pun ceapa alba in vecinatatea cepei normale… ele se polenizeaza intre ele si gustul le devine identic… desi au culoarea diferita si sunt varietati diferite,,,au gust comun … Legumele de acest tip, care nu mai au proprietatile gustative specifice varietatii lor ar trebui sa fie interzise de la vinzare…Dar la noi se poate ori ce ! :(((

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: